Kirkegård- og knokkelturisme i Paris

«« Tilbake til artikkelsiden

Oversikt over deler av Ciemtiére Montparnasse.

Det lyder litt makabert. Men å besøke kirkegårder, kanskje spesielt i storbyer, kan være en vederkvegelse trå byens bulder og stikkende sol. Her finner en skygge og ro. I tillegg kan en jakte på merkelige gravsteiner og kjente personers hvilesteder. Det gjelder ikke minst to kirkegårder i Paris.

En av inngangene til Cimetière du Pere Lachaise.

Cimetiére Montparnasse ble grunnlagt av Napoleon 1. i 1824 og er hvilested for mangekjente franskmenn, ikke minst intellektuelle og kunstnere med tilknytning til venstre bredd både fysisk og politisk. Her kan du finne det siste hvilestedet til diktere som Samuel Beckett, Eugene lonesco og Charles Baudelaire. Dit dro forfatteren Jan Jakob Tønseth i novella ”Baudelaire og svanen” fra 2006:

”Jeg hadde forresten vært på Montparnassekirkegården forleden, for å besøke Charles Baudelaires grav. Jeg sporet den opp til slutt. Han ligger begravet sammen med sin mor og sin stefar, generalen. Jeg la en bukett roser på gravhellen, med en hilsen til "Au poéte" - til dikteren”

Grava til Victor Noir (et synonym) på Cimetière du Père Lachaise. Han var en populær radikal journalist som ble skutt etter en krangel i 1870. Mytene vil ha det til at den som setter en rose i flosshatten etter å ha gnidd litt på statuens edle deler, lepper og fot vil bli fruktbar, få et godt sex-liv og en ektemann i løpet av ett år. Derfor er disse delene av statuen litt slitt, om en kan si det slik. Soga sier at i 2005 ble det satt opp et gjerde rundt grava for å hindre all denne gniinga. Men protestene fra pariserinnene førte til at det ble fjerna. Man er da fransk.

Vår kjære Ricardo (på Montparnasse) var både ung, elska og vakker.

Cimetiére du Pére Lachaise er den mest kjente og største av kirkegårdene i Paris, også opprettet av Napoleon I. I begynnelsen var det svært liten interesse for å bli begravd her, trolig på grunn av beliggenheten utenfor byen og på østkanten. Derfor gravde man opp de gamleheltene Moliére og La Fontaine, som døde i henholdsvis 1673 og 1695, og gravde dem ned på den nye kirkegården. Det viste seg å være vellykket reklame, for førte til at etter hvert ble Pére Lachaise den mest prestigefylte plassen å ligge. Noe den fortsatt er i dag, og den har blitt utvidet fem ganger. Over 300.000 er begravd her, og mange flere i columbariet, der restene etter de kremerte oppbevares. Også hit har norske forfattere valfartet:

”.. og tror du ikke det jeg har å si
så bøy deg ned og les
gravskriftene på Pére Lachaise
når du siden går gatene
og klokkene jager deg i buenes by ..”

- skriver Lars Saabye Christensen i diktet ”Pére Lachaise” fra 1991.
Og som mange andre besøkte han de kjentes graver. Eidth Piaf, Marcel Proust, Frédéric Chopin og Oscar Wilde for å nevne noen. Men framfor alt grava til James Douglas Morrison eller Jim Morrison, lyriker, låtskriver og vokalist i ”The Doors” som døde av hjerteattakk i Paris 3. juli 1971, bare 28 år gammel, på grunn av en heller krevende livsstil med et utstrakt misbruk av narkotiske stoffer. Her er det alltid folk, som legger igjen blomster, steiner, foto eller hva det måtte være. De tar også med seg gravsteinen til tross for ihuga vakthold. I dag er det den tredje eller fjerde som viser hvor han ligger. Den har innskrifta: KATA TON DAIMONA EATOY. Denne greske teksten kan utlegges på flere måter. Den beste synes jeg er: Han skapte sine egne demoner.

Ved grava til Jim Morrison i 1989.

Dersom kirkegårdene i Paris skulle pirre din interesse for de døde, så kan du like ved Cimetiére Montparnasse oppsøke Les catacombes (Katakombene), antakelig den mest makabre attraksjonen i Paris. Lange underjordiske ganger der det ene rommet etter det andre er fylt med menneskeknokler. De er stablet i høyden og bredden og dekorert med kranieog knokler lagt i kors. Det var i 1785 at kirkegårdene i byen var så overfylte at noe drastisk måtte gjøres, og døde fra byens forskjellige kirkegårder ble flyttet hit for å få bedre plass til framtidige døde. Et underlig skue.

Katakombene er heller for spesielt interesserte.

Til Paris kommer du for en billig penge med Norwegian Air. Men pass på å slå inn korrekte datoer på turen. Jeg tasta 30. mai i stedet for 30. april for retur. Det blei brått 2 400 kroner dyrere.
Til Cimetiére du Pére Lachaise tar du Metroen til Pére Lachaise, og til Cimetiér Montparnasse og Katakombene går du av på Denfert Rochereau. Kart over kjendisenes siste hvilested får du i hovedporten. Obs! De stenger relativt tidlig.

Til venstre: Kanskje den vakreste gravsteinen på Montparnasse. I midten: Sjølsagt ligger radissene Sartre og De Beauvoir på Montparnasse. Til høgre: Familien Pigeons gravsted på Montparnasse vitner om et godt familieliv.

Ingvar Skobba
Offentliggjort i Telemarksavisa 16.06.2007

«« Tilbake til artikkelsiden